How To Make The Game Use BSA Files?

General modding guides and authoring tutorials.
Post Reply
DeadlyKitten
Posts: 4
Joined: Fri Aug 16, 2019 12:27 pm

How To Make The Game Use BSA Files?

Post by DeadlyKitten » Sun Nov 17, 2019 8:36 am

So, I watched a YouTube video which pointed out that Bethesda games load a lot faster if you package your texture mods into one BSA file rather than install them as loose files (e.g. in your Fallout New Vegas/Data/textures folder). So, I've decided to try that. I've merged several texture mods which I use into one BSA file (HD Textures.bsa), and placed it in my Fallout New Vegas/Data folder. I then used New Vegas Creation Kit to create a blank esp file with the name "HD Textures.esp", as suggested by this forum:
https://forums.nexusmods.com/index.php? ... esp-files/

Finally, I loaded my game with HD Textures.esp ticked in my Mod Manager. Problem is, none of my textures loaded up once I used this method. I've since browsed through some of my other texture mods which use this method, as such "Clear Windows" (link below), and I've noticed that their esp files contained some data, not just blank as suggested by the forum post above.
https://www.nexusmods.com/newvegas/mods/51606

Please help. I would like to package my texture mods this way and get them to work. Is there any way for me to path my esp file to recognize the meshes and textures?

User avatar
Kazopert
Posts: 11
Joined: Sat May 25, 2019 4:49 pm

Re: How To Make The Game Use BSA Files?

Post by Kazopert » Sun Nov 17, 2019 11:33 am

The only way to have BSA's overwrite vanilla is through the use of override files that you can create, I believe it requires JIP and may just require you to create an empty file with the BSA name and a .override file extension.

Only problem is you can't manage conflicts between texture mods.

DeadlyKitten
Posts: 4
Joined: Fri Aug 16, 2019 12:27 pm

Re: How To Make The Game Use BSA Files?

Post by DeadlyKitten » Sun Nov 17, 2019 11:36 am

Great! You know how to do it? No problem, my texture packs don't conflict. So, how do I create such an override file, and using what software?

User avatar
zilav
Gary
Posts: 219
Joined: Tue Apr 09, 2013 4:03 pm

Re: How To Make The Game Use BSA Files?

Post by zilav » Mon Nov 18, 2019 3:40 pm

It's an empty file.

Post Reply